diumenge, 6 de gener del 2008

SOBRE EL CASTELL DE SANT FERRAN DE FIGUERES


El bé d'interès cultural més gran de Catalunya i la fortalesa més extensa d'Europa.En l'actualitat el castell de Sant Ferran de Figueres és propietat de l'Estat Espanyol,esta inscrit al Ministeri de defensa i és titular de l'exèrcit de terra. Molts ciutatdans de qualsevol racó de Catalunya i de l'Estat li va tocar fer el servei militar al castell de Figueres. El Castell està integrat en el comandament de la regió militar Pirenaica i sota la responsabilitat de la brigada d'infanteria lleugera Urgel IV, ubicada a la Base General Álvares de Castro de sant Climent Sescebes, a l'alt Empordà.

El 1746 pujava al tron d'Espanya al tron d'Espanya Ferran VI de Borbó.Al cap de 7 anys al 1753 es col.loca la primera pedra i al 1759 mor Ferran VI sense haver tingut ocasió de conèixer la que, portant el seu nom, passaria a ser la fortalesa més gran d'Europa.


Construït seguint el projecte de l'enginyer militar Juan Martín Zermeño, el castell de Sant Ferran ocupa una superfície de 320.000metres quadrats i té un perimetre de 3.125 metres. Les seves extraordinàries dimensions fan d'ell un recinte militar dels més grossos d'Europa.


Un dels fets més importants històricament parlant que tés és durant la Guerra del Francès 1808-1814. Al calabós de Sant Ferran hi van mantenir reclòs fins fins a la seva mort el General Alvares de Castro defensor de Girona.


EL QUE PER PRIMER COP VISITA





Aquest conjunt militar de l'Alt Empordà queda sorprès de com podrien viure construir aquelles impresionants fortaleses al segle XVIII.

Té un seguit d'ofertes culturals per poder visitar-lo, tot tipus d'excursions per les entranyes d'aquets montre militar. Però nosaltres destacarem la més espectacular de totes elles, el recorregut amb cotxes tot terreny per dins el fossat i aturar-se en lllocs curiosos com les contra-mines, que s'utilitzaven per escoltatr si els enemcis venien excavant galeries, el revelli que era una defensa exterior, les troneres que s'utilitzaven per poder disparar els canons i la part més espectacular de la visita, la cisterna d'aigua que servia per donar de beure a tota la tropa, els cavalls i el més important per refredar els canons. Però havent acabat aquets temps de guerra s'utilitza per donar voltes per l'interior amb una barca que tenen lligada a l'entrada de l'amarrador.

6 comentaris:

Assumpta Montellà i Carlos ha dit...

Gràcies per a difondre la història del castell de Sant Ferran.
A mi en té el cor robat¡¡

Jordi Casanovas ha dit...

I si no m'equivoco va ser la presó d'en Tejero.

Jaume ha dit...

Assumpta, m'agradat moltissim que m'hagis deixat el primer post.D'aquest blog. Per cert a mi el Castell de Figueres també amb te el cor robat ,le visitat moltes vegades i em sembla extraordinari.
Per cert l'has visitat ?

Jaume ha dit...

Jordi, doncs si tens tota la rao va ser la preso d'en Tejero.
Però penso que una persona que volia fer enderrocar un règim democràtic no es mereix n'hi ser nombrat.

Encara que alguna persona podra pensar diferent i que l'història encara que no ens agradi s'ha d'explicar tal com es.

Ferdinand ha dit...

No és lògic que el castell de sant Ferran hi visqui un tal Ferran? doncs au, va, que hi vaig a viure perquè sigui dit de pas, m'encanta.

Frederic Girós ha dit...

Jaume, fa uns mesos vaig llegir (em sembla que a la revista Sapiens, encara que no n'estic segur), que malgrat la aparent inexpugnabilitat de la fortalesa, aquesta va ser ocupada en algún moment per uns escamots. Es veu que varen poden entrar per una poterna gracies a la col.laboració d'algunes persones des de dins.
En saps alguna cosa d'això o pots orientar-me ?

Cordialment

Frederic Girós