dijous, 17 de gener del 2008

EL PAPER MONEDA CATALÀ 1936/1939

El decret del 21 de setembre del 1936 firmat per el president de la Generalitat Lluís Companys i el Conseller d’economia i serveis públics i interí de finances Josep Tarradellas. Donaven permís per facilitar la disponibilitat d’efectiu en la circulació de moneda i és disposaven a l’emissió de bitllets de curs obligatori a Catalunya per l’ import de 20.000.000 de pessetes.





Aquets bitllets serien de les següents series, un milió de bitllets de 10 pessetes, un milió de bitllets de 5 pessetes i dos milions de bitllets de 2’50 pessetes.
Totes aquestes emissions tenien una garantia directa que estava constituïda per la revaloració dels estocs d’or i pel tresor procedent de les apropiacions efectuades com a conseqüència del moviment insurreccional.





Considerem que el paper moneda català, que va ser esmés per un govern autènticament català i també per està escrits amb la nostre llengua, és el mes genuí de tots.
Des de la guerra del francès (1808-1814) fins a principis del 1938 a Catalunya s’havien emès o bé en bitllets,obligacions,cèdules i certificats emesos pels bancs provincians catalans com el de Barcelona, Reus,Tarragona,Tortosa. I creiem que aquests no els podem considerar genuïns per que no han sigut fets per un govern català i tampoc han segut fets en català.

Però també fem un petit recordatori que des de el naixement de Catalunya sempre ha disposat del seu propi sistema monetari que han segut les monedes de metall.

7 comentaris:

Jaume ha dit...

Estic preparant un altre escrit sobre el paper moneda català en els ajuntaments. Esperò que aquest escrit ús acosti una mica més en aquells anys tant moguts de la nostre història.

Jordi Casanovas ha dit...

Crec recordar que a casa d'un parents n'havia vist fa temps de paper moneda emés per ajuntaments.

Si de cas al proper estatut, demanem si ens deixen fer-ne. De fet els escocesos en fan, oi?

Jaume ha dit...

Et pu dir que son molt vistosos i facils de coneixer.

No s'havia pas que els escocesos en fesin? ho buscarem a la xarxa.

Potser i diuen alguna cosa.

Anònim ha dit...

Molt interessant, sabia de l'existència, perque a casa hi ha algun d'aquests bitllets. Si ho trobo i si on està ja miraré si hi ha d'algun ajuntament, que no ho sé.

Mireia ha dit...

Jaume, tens un meme al meu blog

Jordi Casanovas ha dit...

a casa hi tens una coseta per tu

Anònim ha dit...

un deu jaume!
super mega hiper bé
elisabet